SARISAKALOĞLU TURİZM SEYAHAT ACENTASI - BELGE NO: 16727

Faydalı Bilgiler

Yurt dışı seyahat süreci, ziyaretçiler için oldukça detaylı ve komplike bir süreçtir. Özellikle vize isteyen ülkelere yapılacak seyahatlerde dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar bulunmaktadır. Vize, bir ülkeye giriş çıkış yapabilmek için alınan izin belgesidir. Hem seyahat süreci, hem vize süreci oldukça titiz detayları bünyesinde barındırdığından dolayı, ziyaretçiler bu konuda aşamalı bir şekilde dikkatli olmalıdır. Dolayısıyla sağlık sigortasından uçak rezervasyonlarına, istenilen belgelerden seçeceğiniz vize türlerine kadar her türlü detayı dikkatli bir şekilde ele almanız gerekmektedir. Yurt dışı seyahatlerinizin ilk adımı ise doğru kategoriden doğru olan vize türünü seçmektir. 
 
Vize türleri seyahat amacınıza ve çalışma durumunuza göre değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla öncelikle yurt dışına hangi amaçla çıkacaksanız ona göre bir vize türü seçmeniz gerekmektedir. Örneğin; eğer Hollanda'ya eğitim için gitmeyi planlıyorsanız başvuracağınız vize türü Hollanda eğitim vizesi olmalıdır.  Ya da eğer bir iş gezisi için yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız, başvuracağınız vize türü iş gezisi vizesi olacaktır. Yanlış kategoride yapılan vize başvuruları konsolosluk tarafından reddedilme riskine sahiptir. Vize reddi ise maddi ve manevi kayıplara yol açarak sizi zor duruma düşürebilen bir süreçtir. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için profesyonel bir yardım almak gerekliliği, bugün tüm konsolosluklar tarafından dahi önerilmektedir.
 
Vize Kategorileri: D Tipi Ve C Tipi Vize
Herhangi bir kafa karışıklığı yaşanmaması adına, vize türlerinden detaylıca bahsetmek gerekmektedir. Öncelikle vize kategorileri ikiye ayrılır. Birinci kategoride turistik vize gibi kısa süreli vizelerin içerisinde bulunduğu C tipi vize kategorisidir. Diğeri ise daha uzun süre konaklama imkanı tanıyan D tipi vize kategorisidir. C tipi vize; 90 günlük bir süre zarfında ilgili ülkede seyahat etme imkanı tanıyan ve  vize geçerlilik süresi kadar seyahat etmeye ve konaklamaya izin veren vize tipidir. Schengen vizeleri genellikle bu kategorinin içinde yer alır. 90 günü aşan ve bu nedenle oturma veya çalışma izni gerektiren vize türü ise D tipi vize olarak adlandırılmaktadır ve son derece özel bir vize türüdür. D tipi Schengen vizesi, oturma veya çalışma izni gibi sosyal ayrıcalıklar sağladığı ve AB vatandaşlığı için önemli bir adım olarak görüldüğünden dolayı, kısa süreli C tipi Schengen vizelerine kıyasla daha titiz incelemelere tabidir. Peki Schengen vizesi tam olarak neyi ifade etmektedir?
 
Schengen Vizesi Nedir?
Toplamda 26 ülkeyi serbest bir şekilde seyahat etme imkanı tanıyan Schengen vizesi oldukça önemli bir belgedir. 26 ülkeyi kapsayan ülkeler arasında; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Norveç, İzlanda ve İsviçre vardır. Özellikle gezginlerin oldukça rağbet gösterdiği bu izin belgesi titiz detayları ve prosedürleri de bünyesinde barındırır. Schengen vizesi almak için bir işte çalışıyor olmak zorunlu değildir. Fakat bordrolu bir çalışan olmak elbette size başvurunuz açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Eğer bankada birikmiş bir paranız varsa, bunu da bir şekilde belgelemek vize süreciniz için oldukça olumlu olacaktır. Bu durumda dikkat etmeniz gereken tek nokta ise, bankadaki birikmiş paranızın uzun bir süredir orada olduğunu gösterebilmenizdir. Bankada birikmiş paranızın uzun bir süredir hesabınızda duruyor olması, konsolosluk için olumlu bir tavır sergileyecektir diyebiliriz.
 
Vize türlerinin seyahat amacına ve mali duruma göre değişkenlik gösterdiğinden bahsetmiştik. Schengen vizesinden ve vize kategorilerinin ne anlama geldiğinden bahsettikten sonra, vize türlerine de değinmekte fayda var. Her ülkenin kendine göre vize prosedürü bulunmaktadır ve bu prosedürler değişkenlik göstermektedir. Hangi ülke için ne gibi bir vize türüne başvuracağınız ile ilgili detaylı bilgiyi uzman vize danışmanlarımız aracılığı ile alabilirsiniz. Şimdi kısaca vize türlerinden bahsedelim.
 
Turistik Aile Ziyareti Vizesi Nedir?
Yurt dışında yaşayan bir akrabanız veya arkadaşınızı ziyaret etmek amacıyla ilgili ülkeyi seyahat etmek istiyorsanız, akraba ve arkadaş ziyareti kapsamında yer alan vize türüne başvuru yapmanız gerekecektir. Bu başvurunun en önemli noktalarından biri, yurt dışında ikamet eden yakınınızın göndereceği davetiyenin aslının elinize ulaşması ve bu davetiyeyi, konsolosluğa ibraz etmeniz gerektiğidir. Davetiye mutlaka belediye tarafından onaylanmış olmalıdır ve belgenin aslı kontrol edildikten sonra seyahatinizde yanınızda bulundurmanız için size iade edilecektir.
 
Aile Birleşimi Vizesi Nedir?
Eğer siz Türkiye Cumhuriyeti bir vatandaş olarak yabancı bir ülkede yaşayan biri ile ilgili ülkeye evlilik üzerinden göç etmeyi planlıyorsanız, başvuracağınız vize türü aile birleşimidir. Halk arasındaki ismi evlilik vizesidir. Aile birleşimi, uzun süreli konaklama imkanı tanıdığından dolayı son derece önemli bir belgedir ve süreç boyunca çok dikkatli olunması gerekmektedir. İstenilen belge ve evraklar diğer vizelere göre çok daha farklı ve sayıca fazladır.
 
Çalışma Vizesi Nedir?
Yurt dışında faaliyet gösteren bir firmada çalışabilmek ve bu ülkede oturma hakkı kazanabilmek için başvurulan uzun süreli  vize türü, çalışma vizesidir. Tıpkı aile birleşimi gibi uzun süreli oturum imkanı sunmaktadır. Yurt dışında bulunan bir firmayla anlaşıp iş sözleşmesi yaptıktan sonra bu vizeye başvurabilirsiniz. Çalışma vizesi genellikle iş arama vizesi ile sıklıkla karıştırılmaktadır ancak iki vize türü son derece farklıdır.
 
İş Arama Vizesi Nedir?
İş arama vizesi, yabancı bir ülkenin size kendi bünyesinde iş aramaya izin verdiği vize türüdür. Örneğin; Almanya, 1 Mart 2020’de yürürlüğe giren Almanya Göç Yasası ile nitelikli iş gücünü artırmak amacı ile yabancı kişilere kapılarını açmıştır. Başvuruda bulunan ve kabul edilen kişiler Alman Hükümeti'nin vermiş olduğu iş arama vizesinden yararlanabilmektedir. Yani kişiler bu vize ile Almanya'da  6 ay boyunca iş arayabilirler.
 
Eğitim Vizesi Nedir?
Yabancı bir ülkeye herhangi bir eğitim almak amacı ile gitmeyi düşünüyorsanız eğitim vizesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Özellikle dil eğitimi, üniversite eğitimi, Erasmus programları vasıtası ile başvurulan bu vize türü ile ilgili söyleyebileceğimiz en önemli nokta, maalesef her başvurunun kabul edilmediğidir. Örneğin; Almanya’ya dil kursu için gitmek istiyorsanız kayıt yaptırdığınız dil kursunun haftalık ders saati sayısı çok önemlidir ve konsolosluk buna dikkat etmektedir. Ayrıca, C1 seviyesinde kurs almak için gitmeyi düşünüyorsanız B seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlayan sertifikayı belgelemeniz gerekecektir.
 
Şoför Vizesi Nedir?
Yurt dışında  yük veya yolcu taşıyacak kişilerin başvurması gereken bir vize türü şoför vizesidir. Uzun süreli oturma izni veren bir vize değildir. Şoför vizesi alan kişiler gittikleri ülkede 6 aylık süreyle toplam 90 gün konaklayabilirler. Şoför vizesi alabilmek için bazı evraklar hazırlamanız gerekecektir. Vize başvurusunda hazırlayacağınız evraklar arasında şirketinizden alacağınız teminat yazısı, şahsi banka dökümü, SGK dökümleri, sürücü belgesi, varsa davetiye, konsolosluğa hitaben yazılmış vize talep dilekçesi vb. belgeler yer almaktadır. 
 
Ticari Vize Nedir?
Yurt dışında bulunan bir ülkeyi ticari amaçla seyahat etmeyi planlıyorsanız, öncelikle başvurunuzun konsolosluk tarafından ‘ticari vize’ kapsamında değerlendirilebilmesi için bazı şartları taşımanız gerekecektir. Bunların en önemlisi, başvuru sahibinin mesleğiyle ilgili bir fuara katılacak olması veya davetiye üzerine yurt dışındaki bir firmayla görüşmeye gidiyor olmasıdır. Başvurunuz sırasında profesyonel ekibimizden yardım alarak bu süreci hızlı ve eksiksiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
 
Transit Vize Nedir?
Transit vize, aktarmalı seyahatlerde bazı ülkeler tarafından talep edilen bir vize türüdür. Bir örnekle açıklamak gerekirse örneğin; A ülkesinden C ülkesine giderken aldığınız uçak bileti B ülkesinde aktarma yapacaktır. Bu durumda, eğer B ülkesinde aktarma için beklediğiniz süre belli bir saat sınırını aşıyorsa seyahatinizden önce o ülkeden transit vize başvurusu yapmanız gerekecektir. Transit vize koşulları, pek çok koşula bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Konu ile ilgili sağlıklı bilgiyi SS Vize Danışmanlığı firmamızın uzman vize danışmanlarından elde edebilirsiniz.
 
Görüldüğü üzere bir çok vize türü bulunmaktadır ve bu vizelerin her biri ayrı bir prosedür içermektedir. Herhangi bir maddi ve manevi kayıp yaşamamak adına, vizenizi olumlu bir şekilde sonuçlandırmak için profesyonel bir yardım almanız son derece mühimdir. TÜRSAB A acente statüsünde olan yetkili vize danışmanlık firmamız aracılığı ile tüm vize başvurularınızı güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Whatsapp Business
Destek Merkezi

Size Özel Çözümlerimiz Hakkında Konuşalım!