SARISAKALOĞLU TURİZM SEYAHAT ACENTASI - BELGE NO: 16727

Çalışma Vizesi

Çalışma vizesi, D tipi (uzun süreli) vize kategorisinde yer almakta olup, vize prosedürleri turistik vize gibi kısa süreli vize türlerine göre çok daha karmaşıktır.

Çalışma vizesi; yurt dışında faaliyet gösteren bir firmada çalışabilmek ve o ülkede oturma hakkı kazanabilmek için başvurulan uzun süreli bir vize türüdür. Yurt dışında bulunan bir firma ile anlaşıp iş sözleşmesi yaptıktan sonra bu vizeye başvurabilirsiniz. Çalışma vizesi oturum izni sağladığından dolayı D tipi vize kategorisine girmektedir ve diğer vize türlerine göre oldukça karmaşık prosedürler içermektedir. Ayrıca başvurmadan önce bir çok ülkenin çalışma vizesi için katı kurallar uyguladığını, bu nedenle sürecin tüm ayrıntılarının tam ve eksiksiz yürütülmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Yabancı bir ülkeden çalışma vizesi alabilmek için öncelikle iş sözleşmesi (iş akdi) yaptığınız firmanın tarafınıza bir resmi davet mektubu ve iş sözleşmesi göndermesi gerekecektir. Ayrıca, çalışma vizesi alabilmeniz için mesleki yeterliliğinizi kanıtlamanız son derece mühimdir. Yetkili makamlar, Türkiye’de benzer bir işte çalıştığınızı, söz konusu mesleği yapmak için yeterli profesyonel deneyime ve eğitime sahip olduğunuzu görmek isteyeceklerdir. Bu kapsamda mesleki belgeler, sertifikalar, diploma, çalışma özgeçmişi vs. gibi belgeleri hazırlayarak eksiksiz bir şekilde ilgili makama teslim etmelisiniz.

Dünya'nın pek çok ülkesinde çalışma imkanları farklıdır. Her ülkenin kendine ait bir yaşam biçimi, bürokratik süreci ve vize prosedürü vardır. Ülkelerin kendi protokolleri olduğu için ülkelere göre çalışma prosedürleri de değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla sizden istenen evraklar ve belgeler de buna bağlı olarak farklılık gösterecektir. Aynı belgelerle her ülkeye çalışma vizesi başvurusu yapamazsınız. Seyahat tipinize ve amacınıza göre şekillenen bu belgeler, ilgili konsolosluk tarafından titizlikle incelenmektedir. Ülkelerin çalışma izni için istediği protokoller değişkenlik gösterdiği için bir kaçından bahsetmekte fayda var.

Örneğin; yüksek yaşam standartları açısından dünyanın refah seviyesinin en yüksek olduğu Kanada'ya çalışma vizesi ile gitmeyi düşünüyorsanız çalışma durumunuza göre birkaç farklı çalışma vizesi türü karşınıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki, işveren odaklı çalışma iznidir. Kanada’da faaliyet gösteren bir şirketten iş teklifi aldıysanız, bu vize türüne başvurabilirsiniz. İkinci vize türü ise; açık çalışma iznidir. Kanada’da dilediğiniz işte çalışma olanağı sunan bir vize olmakla birlikte sadece belirli statüye sahip olan kişilere verilmektedir. Co-op çalışma izni denen üçüncü vize türü ise zorunlu staj dönemi içeren bazı eğitim programları kapsamında gereken staj döneminin tamamlanabilmesi için verilen bir izindir.

Çalışma vizesi için başvuruda bulunabileceğiniz bir diğer ülke İngiltere'dir. İngiltere, tıpkı Kanada gibi Schengen Bölgesi'ne dahil olmadığından dolayı, çalışma vizesi Schengen kategorisinde değerlendirilmemektedir. Schengen vizesi Avrupa'da bulunan 26 ülkeye serbest dolaşım hakkı sunan bir vize türüdür ve İngiltere bu protokole dahil değildir. İngiltere çalışma vizesi başvurusunda en önemli ayrıntı,“application number” adı verilen başvuru numarasıdır. Anlaştığınız firma iş sözleşmesi ve davetiyeyi Yabancılar Polisi’nden onaylattıktan sonra bu kurum size bir başvuru numarası verecek ve tüm işlemleriniz bu başvuru numarası üzerinden ilerleyecektir. Bu nedenle söz konusu başvuru numarası bir zorunluluktur.

Görüldüğü üzere, ülkelerin çalışma izni vize süreçleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu noktada yapılabilecek en doğru hamle bu gibi süreçler için profesyonel bir yardım alınması gerektiğidir. Son derece önemli bir vize türü olan çalışma vizesi sürecini profesyonel bir ekip ile yürüttüğünüz sürece, vizeniz olumlu bir şekilde sonuçlanarak maddi ve manevi kayıplarınızın da önüne geçmiş olursunuz.

Çalışma Vizesine Kimler Başvuru Yapabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, yabancı bir ülkede çalışmak için başvuruda bulunmanız gereken vize türü çalışma vizesidir. Buradaki en önemli kriter, ilgili ülkedeki bir firmadan iş teklifi almış olmanız ya da orada bulunan bir şirket ile iş sözleşmesi imzalamış olmanız gerekmektedir. Eğer bu kriterleri taşıyorsanız çalışma izni için başvuruda bulunabilirsiniz.

Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ülkelerin çalışma vizesi için istediği belge ve evraklar, kendi içlerindeki protokollerden dolayı değişkenlik gösterebilmektedir. Çalışma izni vizesi başvurusu yapmak için, eğer çalışacağınız süre 90 günü aşıyorsa, bir diğer adı ulusal vize olan uzun süreli D tipi vizeye başvurulması gerekmektedir. D tipi çalışma vizesi için gerekli olan belge ve evraklar arasında; başvuru formu, pasaport, iki adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği, daha önce yapılmış evlilikler, boşanmalar, varsa çocuklara ait bilgiler, anne ve babaya ait bilgiler, başvuru sahibinin ikametgah belgesi, sağlık sigortası, mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, diplomalar, kurs belgeleri, sertifikalar, iş sözleşmesi, çalışma biçimini belirleyen belge (tam ya da yarı zamanlı) yıllık brüt maaş belgesi, yurt dışından alınmış belgeler, ticaret sicil kaydı ve denklik belgesidir. Denklik belgesi, gideceğiniz ülkede mesleğinizin oradaki iş piyasasına denk düşüp düşmeyeceğini belirleyen belgedir.

Çalışma Vizesi İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

İş arama vizesinden ayrı bir kategoride yer alan çalışma izni vizesi, gideceğiniz ülkede mutlaka bir iş sözleşmesi imzalandıktan sonra başvurmanız gereken vizedir. İş arama vizesi ise, gideceğiniz ülkenin orada belli bir süre boyunca size iş arama hakkı sunduğu farklı bir vize türüdür. Bu ikisinin ayrı bir vize türü olduğunu bilmek son derece mühimdir. Ayrıca her ülkenin başvuru şartlarının farklı olduğunu dile getirmiştir. Bu konunun çok titiz bir şekilde ele alınması oldukça önemlidir.

Çalışma Vizesi İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

Çalışma vizesi için başvuru yapabileceğiniz yerler ülkelerin kendi konsoloslukları ve vize başvuru merkezleridir. Vizeye bizzat başvuruda bulunabilirsiniz ancak bugün konsolosluklar dahi profesyonel bir yardım alınması gerektiğini söylemektedir.

Çalışma Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?

Vizelerin sonuçlanma süreleri hem vize türüne hem de ülkelerin kendi prosedürlerine göre değişkenlik göstermektedir. Her ülkenin çalışma izni detayları farklılık gösterdiğinden dolayı bu konuda net bir süre söylemek sakıncalı olacaktır. Ancak başvurular genellikle 45 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süreç bazen uzayabilmektedir. Bu konuda net bilgiyi uzman vize danışmanlarımızdan alabilirsiniz.

Çalışma Vizesi İçin Dil Şartı Var Mıdır?

Yabancı bir ülkede çalışma izni alabilmeniz için belli başlı bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan bir diğeri ise dil yeterliliğidir. En az A1 seviyesinde ilgili ülkenin dilini biliyor olmanız gerekmektedir. Konsolosluk, vize mülakatında yabancı dil seviyenizi yeterli görürse sınav belgesi istemeyebilir. Aksi takdirde yeterli düzeyde yabancı dil bildiğinizi ilgili sınavlarla kanıtlamanız gerekecektir.

Çalışma Vizesi Başvurusu Reddedilme Nedenleri Nelerdir?

Bir çalışma vizesi başvurusunun reddedilme sebepleri birden fazla olabilir. Bunlardan ilki sizden istenen evrakların eksik ve yanlış bir şekilde teslim edilmesidir. D tipi vize türleri son derece karmaşık prosedürlere sahip olduğundan dolayı, hazırlanacak olan belgeler de buna bağlı olarak titiz bir şekilde ilgili konsolosluğa teslim edilmelidir. Başvurunuzun reddedilme sebeplerinden bir diğeri ise, halihazırda bir iş sözleşmesi imzalamamış olmanızdır. Eğer siz herhangi bir şekilde gideceğiniz ülkede bir iş bulamadıysanız, vizeniz reddedilir. Bununla birlikte eğer gitmek istediğiniz ülkeye iş arama amaçlı gitmeyi düşünüyorsanız, başvuracağınız vize türü iş arama vizesidir.

Çalışma Vizesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Çalışma izni vizesi oturma izni hakkı sunduğundan dolayı vize süresi de uzundur. D tipi vize kategorisinde bulunan bu vize türü, 3 ay ila 6 aya kadar geçerlilik süresi tanımaktadır

 

 

 

Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz

Hızlı Yardım İçin Bize Ulaşın

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.

Diğer Çalışma Vizesi Başvurusu Yapabileceğiniz Ülkeler


Almanya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Amerika Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Avusturya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Bulgaristan Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Çekya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Fransa Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Güney Kore Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


İngiltere Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Kanada Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Macaristan Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Polonya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Romanya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Rusya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Belçika Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Cezayir Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Çin Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Danimarka Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Dubai Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Etiyopya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Finlandiya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Hindistan Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Hollanda Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


İrlanda Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


İspanya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


İsrail Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


İsviçre Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


İtalya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Küba Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Letonya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Malta Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Mısır Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Nijerya Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Norveç Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Suudi Arabistan Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Vietnam Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Yunanistan Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları


Meksika Çalışma Vizesi
Başvuru Şartları

Tüm Paylaşımlar
Whatsapp Business
Destek Merkezi

Size Özel Çözümlerimiz Hakkında Konuşalım!