Yabancı kişilerin İsrail'de göç ve vatandaşlık seçeneklerinden biri de aile birleşimidir. Aile birleşimi vasıtasıyla İsrail Vatandaşlık Kanunu, İsrail vatandaşıyla evlenen yabancı kişilere gereken koşulları sağladıkları takdirde yasal statüye izin vermektedir.
İsrail vatandaşıyla evlenen kişi, İsrail'de evlilik yoluyla oturum izni elde edebilmektedir. Kişiin vatandaşlık hakkını alabilmesi için belirli bir zaman İsrail'de yaşaması ve İbranice öğrenmesi şartı bulunmaktadır. Üç yıl geçtikten sonra başvuru sahibinin İsrail Devleti'nin kültürüne, dinine ve diline olan uyumu kontrol edilerek vatandaşlık başvurusu değerlendirmeye alınmaktadır.
İsrail vatandaşıyla evlenen kişi İsrail'de oturum izni kazanır ve ülkedeki tüm sosyal haklardan faydalanır. İade kanunu kapsamında İsrail'de birleşme amacıyla İsrail'e göç eden Yahudilere vatandaşlık hakkı tanınmaktadır. Geri dönüş yasasının dışında Yahudi dinine mensup olmayan yabancı uyruklu bir kişi İsrail vatandaşıyla evlendiği zaman gereken şartları da yerine getirdikten sonra İsrail vatandaşlığına geçebilmektedir.
İsrail vatandaşıyla evlilik yapan kili en az 3 yıl boyunca ülkede ikamet ederse İsrail vatandaşlık başvurusu yapabilmektedir. İsrail aile birleşimi sadece evliliği kapsamamaktadır. İsrail vatandaşlarının eşleri, ebeveynleri ve çocukları da yasa kapsamında İsrail oturum izni elde edebilirler. Aile birleşimi yoluyla İsrail vatandaşlığına geçen kişi İsrail'in Yahudi Milletinin ulus devleti olduğunu ve demokratik bir ülke her vatandaşının eşit haklardan yararlanacağını bildiği ve kabul ettiğini beyan etmesi gereklidir.
Sadece evlilik yoluyla değil, A/2 öğrenci vizesi ve A/3 din insanı vizeisyle İsrail'e göç eden kişilerin eşlerine, çocuklarına uzun süreli oturum izni verilmektedir.
A/2 öğrenci vizesi ve A/3 vizesiyle İsrail'de uzun süreli oturum alan kişilerin ailelerine verilen vize A/4'tür. A/4 vizesiyle İsrail'e giriş yapan aile üyeleri gereken süreyi İsrail'de geçirmesi halinde daimi oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Sürekli oturum izni başvurularında kişinin ülkeye olan kültürel uyumu gözlenmektedir. A/4 vize başvurusunda bulunan kişi başvuru formunu doldurup imzalı ve gereken evraklarla beraber konsolosluğa veya konsolosluğun yetki verdiği vize merkezleri aracılığıyla başvuru yapabilirler.
İsrail göç ve vatandaşlık kanununa istinaden İsrail'de yaşama ve yerleşme hakkı yasa ve tanım gereğince uygun kişilere verilir. Göç kanunu dışında İsrail'de uzun süreli yasal olarak ikamet etmiş kişilerin, bir Musevi ile evli olan kişilerin vatandaşlığa geçiş hakkı vatandaşlık yasası uyarınca belirlenir. Kanunun maddeleri İsrail vatandaşlık kriterleirne uygun olan birinin vatandaş olabileceğini açıklar.
Aile birleşimi nedeniyle İsrail vatandaşlığı isteğinde bulunan kişiler evlendikten sonra evliliğin sürmesi şartıyla 3 yıl boyunca İsrail'de ikamet etmiş olmak, İbranice dil bilme şartı aranmaktadır. Diğer ülke vatandaşlığından çıkmış olunması şartı da aranmaktadır.
Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.