Romanya’ya turistik amaçlarla 6 aylık sürede 90 günden az olarak, kısa süreli konaklayacak şekilde ziyaret gerçekleştirmek isteyen bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşları Romanya turistik vize başvurusu yapmalıdır. Romanya Avrupa Birliği’ne üye bir ülke olmasına rağmen Schengen ülkesi değildir ve bu nedenle ülkesine giriş yapacak kişilerden Schengen vizesi değil, Romanya vizesi istemektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi vatandaşlar kısa süreli Romanya seyahatlerinde Romanya vizesinden muaftır.
Romanya’ya turistik amaçlarla seyahat etmek isteyen vatandaşların sıklıkla sorduğu sorulardan biri de “Romanya turistik vizesi nasıl alınır?” sorusu olmaktadır. Romanya’ya yapılacak kısa süreli turistik seyahatlerde, ilk giriş Romanya’dan yapılacaksa Romanya vizesine başvurulmalıdır. Romanya vizesi ile diğer Schengen ülkelerine giriş yapılamamaktadır. Daha önce alınan geçerli bir Schengen vizesi varsa bu vizeyle Romanya’ya giriş yapılabilmektedir. Romanya turistik vize işlemleri konsolosluklar ve konsoloslukların yetkilendirdiği vize kurumları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Romanya Konsolosluğu tarafından sunulan E-vize adlı sistem üzerinden de vize başvuruları yapılabilmektedir.
Romanya turistik vize işlemlerinde öncelikle seyahat amacı ve tarihlerinin belirlenmesi çok önemlidir. Kişisel ve mesleki bilgiler de güncel, tutarlı ve doğru şekilde verilmelidir. Romanya turist vizesi için hazırlanacak zorunlu evraklar, tüm bu bilgiler de göz önünde bulundurularak eksiksiz ve hatasız şekilde dosya haline getirilmeli ve başvuruda sunulmalıdır. Romanya vize başvuru formu, Romanya vize dilekçesi gibi önemli evrakların titizlikle doldurulması çok önemlidir.
Romanya Vize randevusu, başvuru sahibinin online başvurusunu inceleyen Romanya Konsolosluğu tarafından verilmektedir. Romanya turistik vize başvurusu sonuçlanma süresi ortalama 5-10 gün içinde sonuçlanmaktadır. Randevu tarihleri ve vize sonuçlanma süreleri; konsolosluğun ek evrak talepleri, resmi tatil günleri ve yoğun dönemlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Alınan vize kararlarının Romanya Konsolosluğu’nun inisiyatifinde olduğu ve Vize Merkezi’nin karara herhangi bir etkisinin bulunmadığı unutulmamalıdır.
1. İngilizce vize talep dilekçesi
2. Pasaport
3. 2 adet biyometrik fotoğraf
4. Banka hesap dökümü
5. Gelir belgeleri
6. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
7. Kimlik fotokopisi
8. Otel rezervasyonu ve uçak rezervasyonu
9. Seyahat sağlık sigortası
Romanya turistik vize başvurusunda bulunacak kişi şirket çalışanı ise;
1. Güncel şirket evrakları (Orijnal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
2. SGK hizmet dökümü
3. Banka hesap dökümü (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte)
Romanya turistik vize başvurusunda bulunacak kişi emekli ise,
1. Emekliğini gösteren belgeler.
2. Emekli maaş cüzdanı, emeklilik kartı fotokopisi
3. Emekli olunmuş kurumdan alınan yazı
Romanya turistik vize başvurusunda bulunacak kişi memur ise,
1. Çalışma belgesi ve izin belgesi (Çalışmış olduğunuz kurumdan alınmış)
2. Görev kimlik kartı fotokopisi (Ön ve arka yüz)
3. Orijinal maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzalı)
Romanya turistik vize başvurusunda bulunacak kişi işveren ise,
1. Güncel şirket evrakları (Orijnal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
2. SGK hizmet dökümü
3. Banka hesap dökümü (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte)
Romanya turistik vize başvurusunda bulunacak kişi öğrenci ise,
1. Öğrenci belgesi (Orijinal, güncel)
2. Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçükse anne baba onaylı, orjinal belge)
Romanya turistik vize başvurusunda bulunacak kişi çiftçi ise;
Bağlı bulunulan ziraat odasından alınmış ziraat sicil kaydı, kişinin varsa ekili olan tarım alanı ve topraklarına dair belgeler beyan edilmelidir.
Romanya’ya turistik amaçlarla seyahat edecek olan başvuru sahipleri için Romanya turist vizesinde dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bu hususlara uyulması, başvuru sırasında yaşanabilecek aksaklıkları en aza indirmek açısından çok önemlidir.
Romanya; bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarından, ülkesine 180 günlük süre içinde en fazla 90 güne kadar turistik amaçlarla gerçekleştirilecek seyahatler için turistik vize talep etmektedir. Romanya Avrupa Birliği üye ülkelerinden biri olmasına rağmen Schengen ülkesi değildir. Bu nedenle Schengen vizesi değil, Romanya vizesi vermektedir. Ancak daha önce alınmış, geçerli bir Schengen vizesi bulunan kişiler Romanya’ya da giriş yapabilmektedir. Yeşil, siyah ve gri pasaport sahipleri kısa süreli turistik seyahatlerde Romanya vizesinden muaf tutulmaktadır.
Turist vizesi Romanya başvuruları için Romanya Konsolosluğu ve Büyükelçiliği’ne müracaat edilmelidir. Konsolosluklar tarafından yetkilendirilmiş vize danışmanlık firmaları da vize işlemlerini başvuru sahipleri adına gerçekleştirebilmektedir.
Turist vizesi Romanya başvurularında hazırlanması gereken zorunlu evraklar bulunmaktadır. Seyahat amacı, süresi ve kişisel/mesleki bilgilere göre hazırlanacak bu evraklar güncel bilgilerle dolu, eksiksiz ve tutarlı olmalıdır. Önemli belgelerden biri olan Romanya vize başvuru formu, Romanya Konsolosluğu tarafından oluşturulan E-vize sistemi üzerinden online olarak doldurulmalıdır. Form doldurulduktan sonra konsolosluğun sayfasında yer alan adımlar eksiksiz şekilde takip edilmelidir. Alınan vize kararlarında tek yetkili konsolosluklardır.
Romanya Konsolosluğu ve Romanya sınır kapısı görevlileri; vize de dahil olmak üzere gereken tüm belgeler eksiksiz olsa da sınır kapısında bazı belgeleri kontrol edebilmekte ve belgelerin orijinallerini talep edebilmektedir. Ayrıca ülkede bulunulan süre içinde masrafları karşılayacak miktarda gelirin olup olmadığını da kontrol edebilmektedirler. Bu nedenle başvuru sahiplerinin kanıtlayıcı belgelere sahip olması çok önemlidir.
Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.