Çin çalışma vizesi, Çin İstanbul Başkonsolosluğu ya da Çin Ankara Büyükelçiliğine doğrudan başvurularak alınabileceği gibi, bu konsoloslukların belirlediği akredite Çin başvuru merkezi kuruluşları aracılığıyla da alınabilir. Başvuru yapabilmek için öncelikle Çin'de çalışılacak şirketin başvuru sahibi için bir çalışma izni alması gerekmektedir. Dolayısıyla bu süreçte hem başvuranın hem de çalışacağı firmanın yetkilisinin hazırlaması gereken çalışma vizesi başvuru evrakları söz konusudur. Çin'de çalışılacak şirket, başvuru sahibi için bir çalışma izni alabilirse, başvuru sahibi kendi başvuru sürecini başlatabilir. Çalışma vizesi uzun süreli bir vize olduğundan dolayı başvuru sahibi mülakattan geçmek zorundadır. Başvuru sahibi konsolosluk tarafından verilen gün ve saatte konsoloslukta bulunarak sözlü değerlendirmeden geçmekle yükümlüdür. Vize başvurularını yalnızca Çin İstanbul Başkonsolosluğu ve Çin Ankara Büyükelçiliği tarafından değerlendirilip karara bağlanır. Başvurunun olumlu ya da olumsuz sonuçlanması durumundan aracı kurum ve kuruluşlar sorumlu değildir.
Çin Çalışma Vizesi başvurusu yapabilmek için öncelikle gerekli birtakım Çin'e vize için gerekli evraklar hazırlanması gerekir. Çalışma vizesi için ilk olarak Çin'deki kuruluşun hazırlaması gereken belgeler vardır. Şayet Çin'deki kuruluş başvuru sahibi için çalışma izni çıkarabilirse, başvuru sahibinin kendi belgelerini hazırlamasına sıra gelir.
Çin'de çalışılacak firmanın hazırlaması gereken belgeler; iş sözleşmesi, çalışana ödenecek maaş, çalışanın işe gireceği pozisyon olarak sıralanabilir. Başvuru sahibinin hazırlaması gereken belgelerse aşağıda sıralanmıştır.
Ek olarak belirtmek gerekirse, 1 yıllık ve çok girişli bir vize talep ediliyorsa, başvuracak şahsın pasaportunda daha önce verilmiş 2 Çin vizesi olması gerekmektedir. Ayrıca Türkiye'den Çin çalışma vizesine başvuracak üçüncü ülke vatandaşları, yukarıdaki belgelere ek olarak T.C. oturum izni belgelerini sunmak zorundadır. Şayet Türkiye'den başvuru yapacak kişi daha öncesinde Çin vatandaşı ise, bu kişi mevcutsa önceki Çin pasaportunu ve Çin vizelerini sunmakla yükümlüdür
Çalışma vizesi başvurusu yaparken konsolosluk tarafından verilen randevu tarihi, başvuru sahibinin mülakata girmesi ve parmak izi prosedüründen geçmesi için önemlidir. Parmak izi prosedürü, yalnızca sistemde bilgisi bulunmayan vatandaşlara yöneliktir. Eğer başvuru sahibi 2021 sonrası bir Çin vizesi almışsa, parmak izi halihazırda sistemde olacağından, bu prosedürden tekrar geçmek zorunda kalmaz. Ama yine de başvurularda başvuru sahibinin Çin Konsolosluğunda şahsen bulunması gerekmektedir. Çünkü başvuruda mülakat durumu söz konusu olduğundan, randevu gününde Konsolosluğa giderek mülakata girilmesi, başvuru sahibi için mecburidir.
Çin çalışma vizesi başvuruları, 7 iş günü içerisinde olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanmaktadır. Başvuru değerlendirme süreci, başvuru evraklarının konsolosluğa yönlendirilmesi ve Çin Konsolosluğu tarafından belirlenmiş vize başvurusu harç ücretinin ödenmesi itibariyle başlar. Ücreti ödenmemiş başvurular, değerlendirmeye alınmaz. Başvurunun neticesinin ne olacağı yalnızca konsolosluklara bağlıdır. Bu sebeple başvuru sonuçlanma süresi zaman zaman uzayabilmektedir. Bu sebeple, seyahat tarihinde sıkıntı yaşanmaması adına, başvuruları seyahat tarihinden en fazla 1 ay önce yapılması gerekmektedir. Başvuru süresini uzatacak etmenler; konsolosluk çalışma yoğunluğu, başvuru belgelerinde hata, eksiklik, Çin Konsolosluğunun evrakları yetersiz bularak ek belge talep etmesi olarak sıralanabilir. Ayrıca resmi tatilleri ve hafta sonunu kapsayacak tarihlerde yapılan başvurularda doğal olarak daha uzun sürede değerlendirilir.
Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.