Çin öğrenci vizesine başvuru ve Çin vizesi almak işlemleri şahsen ve vize danışmanlığı sağlayan firmalar aracılığıyla yapılabilmektedir ve bu uygulama sayesinde Çin vizesi kolaylaştı da denebilir. Aracı kurum veya kuruluş vasıtasıyla yapılacak başvurularda, firmanın Çin Konsolosluğu tarafından yetkili kılınmış bir firma olması göz önünde bulundurulmalıdır. Çin kısa süreli öğrenci vizesi (X2) ve Çin uzun süreli öğrenci vizesi (x1) için yapılan başvuruları inceleme, onaylama ya da reddetme kararı Çin İstanbul Başkonsolosluğu ve Çin Ankara Büyükelçiliği yetkisi altındadır. Başvuru sürecinde yardımcı olan firma ve kurumların onay ya da ret üzerinde bir etkisi yoktur.
Çin'de bir eğitim kurumuna kabul edilerek bir öğrenim programına katılmak isteyen öğrenciler, Çin'e seyahat edebilmek ve ülkede barınabilmek için öğrenci vizesi almakla yükümlüdür. Öğrenci vizesi, X1 (uzun süreli) ve X2 (kısa süreli) olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. X1 tipi öğrenci vizesi, 6 aydan daha uzun süre öğrenim görecek öğrenciler için gerekliyken, X2 tipi öğrenci vizesi 6 aydan daha kısa programlar için uygundur. Her iki kategori için istenen evraklar farklılık göstermekte ve ayrıca iki kategori için Çin'de sağlanan yasal haklar farklı olmaktadır. Bu sebeple öğrenci vizesine başvuru planlayan kişi, kendi durumuna en uygun kategoriyi seçmeli ve başvurusunu uygun kategoriye göre yapmalıdır.
Çin X1 öğrenci vizesi, Çin'de 180 günden fazla süreyle öğrenim görecek öğrencilerin alması gereken bir vizedir. Çin uzun süreli vize kategorilerinin tümünde olduğu gibi, Çin X1 öğrenci vizesi için de mülakat yapılması şartı vardır. Dolayısıyla başvuru işlemi şahsi olarak da yapılsa bir vize ofisi aracılığıyla da yapılsa mülakattan geçilmesi zorunludur. Çin uzun süreli (X1) öğrenci vizesi, kişiye net bir şekilde oturum izni sağlamaz. Oturum hakkının geçerli olabilmesi için, Çin'e varıldıktan sonra Yerel Halk Müdürlüğüne başvuru yapılarak ikamet tezkeresi alınmalıdır.
Pasaport:
Pasaport, Çin'den geri dönüş yapılacak tarih itibariyle geçerliliğini 8 ay koruyor olmalıdır. Pasaportun en az 2 boş vize sayfası olması mecburidir.
Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı:
Başvuracak bireyin önlü arkalı kimlik fotokopisi çekilmelidir.
Fotoğraf:
Başvuruda kullanılacak fotoğraf 2 nüsha halinde olmalı ve biyometrik özelliklerde çekilmiş olmalıdır.
Okula Kabul Mektubu:
Başvuranın kabul edildiği okul veya öğrenim kurumundan gelecek davetiyenin aslı sunulmalıdır.
Sabıka Kaydı:
Kişinin adli sicil kaydı olup olmadığını gösterir nitelikte bu belgenin sunulması zorunludur.
Eski Pasaport:
Çin öğrenci vizesine başvuracak kişi daha önce bir pasaport kullanmışsa, bu pasaportu ibraz etmelidir. Daha önce kullanılmış bir pasaport bulunmuyorsa bunu açıklayan bir dilekçe yazılabilir.
Sağlık Raporu:
Öğrencinin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını gösteren sağlık raporu, heyet onaylı ve ıslak imzalı olmalıdır.
Çin Uzun Süreli Öğrenci Vizesi Başvuru Formu:
Başvuru formu, aslı ve fotokopisi olarak 2 nüsha halinde sunulmalıdır.
Yukarıda belirtilen tüm belgeler Çin vizesi için gerekli belgeler arasındadır.
Çin'de 180 günden az süreyle bulunacak ve bir kurumda öğrenim görecek öğrencilerin başvuru yapması gereken vize kategorisi Çin X2 Kısa süreli öğrenci vizesidir. Çin X2 kısa süreli öğrenci vizesi, vizeyi alan öğrenciye maksimum 180 gün (6 ay) Çin'de barınma ve okuma hakkı verir. Çin kısa süreli öğrenci vizesi için konsoloslukla mülakat zorunluluğu yoktur fakat bazı durumlarda Çin Konsolosluğu bunu talep edebilir. Çin X2 Kısa vizesi için başvurular konsolosluğa gitmeden, bir vize danışmanlık ofisi vasıtasıyla gerçekleştirilebileceği gibi şahsen de yapılabilir.
Pasaport:
Kısa süreli öğrenci vizelerinde başvuracak kişinin pasaportunun, ülkeye dönüş tarihinden sonra 6 ay daha devam eden bir geçerlilik sahibi olması gerekmektedir. 2 boş vize sayfası olması da mecburidir.
Kimlik Kartı ya da Nüfus Cüzdanı:
Başvuracak kişinin kimliğinin ön ve arka yüzünün fotokopisi diğer belgelerle birlikte verilmelidir.
Banka Hesap Dökümü:
Kişinin şahsına ait banka hesap cüzdanının orijinali ibraz edilmelidir. Banka hesabı, en az 2500 USD veya dönem kuruna göre karşılığı olan TL miktarında bakiye barındırmalıdır.
Davetiye (Okula Kabul Mektubu):
Çin X2 öğrenci vizesi için talep edilen 2 adet davetiye bulunmaktadır. Bu davetiyelerden biri resmi kurumdan alınmış olmalı ve diğeriyse öğrenciyi kabul eden okul tarafından alınmış olmalıdır. Her 2 davetiyenin de asıllarının sunulmuş olması zorunludur.
İkametgah Belgesi:
Türkiye'de ikamet edilen adresi gösteren ikametgah belgesi diğer bir zorunlu başvuru evrakıdır.
Fotoğraf:
Çin X2 öğrenci vizesinde kullanılacak fotoğraf, beyaz fon üzerine, alın burun ve çene açık şekilde görülecek biçimde, biyometrik fotoğraf ölçülerinde ve 2 kopya şeklinde olmalıdır.
Sabıka Kaydı:
Sabıka sicil kaydı olmadığını gösteren adli sicil belgesinin aslı sunulmalıdır.
Çin öğrenci vizesi başvurusunun kararlaştırılma süreci, Çin vizesi randevu alınması ve başvuru için hazırlanmış belgelerin ilgili konsolosluğa iletilmesiyle başlar. Çin vize başvuru ücreti, konsolosluğun belirttiği hesap numarasına yatırılmadan, başvurular işleme alınmaz. Çin öğrenci vizesinin sonuçlanma süreci, X1 (uzun) ve X2 (kısa) kategorilerine göre farklılık göstermektedir. Belgelerde bir eksiklik söz konusu değilse X1 (uzun süreli) öğrenci vizesi başvurusu 10 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Aynı şekilde X2 (kısa süreli) öğrenci vizesinin değerlendirilme ve karara bağlanma süresi de ortalama 7 iş günü olarak söylenebilir.
Belirtilen bu süreler, konsoloslukta değerlendirilen başvuru sayısına göre uzayabilir ya da kısalabilir. Beyan edilen başvuru belgelerinde bir sıkıntı yaşanırsa (eksik belge, yeni belge talep edilmesi, başvuru formunda beyan edilen bilgilerle diğer başvuru belgelerindeki bilgilerin uyuşmaması, başvuru belgelerinde belirtilen bilgilerin istenen kriterle uymaması gibi) başvuru süresi negatif yönde etkilenir. Bu sebeple başvuruların titizlikle hazırlanması oldukça önemlidir. Ayrıca resmi tatil günlerine ve hafta sonuna denk gelen başvurular, ortalama sürenin üstünde bir zamanda sonuçlanır.
Başvuru değerlendirme süreci sebebiyle öngörülen seyahat tarihinde sıkıntı yaşanmaması adına, başvuru sahiplerinin belgelerini maksimum 1 ay önceden sunması tavsiye edilir.
Öğrenci vizesi için belirlenmiş başvuru ücreti, her dönemde aynı değildir. Başvuru ücretinin farklılaşmasının bir sebebi Çin Hak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerde yaşanan pozitif ve negatif durumlardır. Başvuru yapılan vize tipine göre de değişiklik göstermektedir.
Çin öğrenci vizesi başvuru ücreti, Çin Konsolosluğu tarafından belirlenir. Öğrenci vizesi başvuru harcı ücreti ödenmeden, yapılan başvuru değerlendirme ve karara bağlama sürecine alınamaz. Öğrenci vizesi başvurusunun reddedilmesi durumunda, yatırılmış olan başvuru ücreti, başvuru sahibine iade edilmez.
Çin X1 ve X2 vize başvurularını değerlendirme ve karara bağlama yetkisi yalnızca Çin Ankara Büyükelçiliği ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu aittir. En güncel fiyat bilgisi, Çin Konsolosluğunun belirlemiş olduğu yetkili aracı kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilerek öğrenilebilir.
Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.