Eğitim Vizesi (Öğrenci Vizesi) bir ülke vatandaşının eğitim amacıyla başka bir ülkeye seyahat etmesi için verilen bir vize türüdür. Yunanistan'da Eğitim ve Öğrenci Vizesi sahibi olarak Yunanistan sınırları içerisinde öğrenim görülebilmektedir.
Yunanistan sınırları içerisinde eğitim görecek yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye girişlerini lise diploması üzerinde yer alan not ortalaması belirlemektedir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yeni düzenlemesine göre öğrencinin denklik alabilmesi adına Yunanistan sınırları içerisinde okumak istediği bölümü Türkiye'de kazanmış olması gerekmektedir. Devlet ya da vakıf üniversitesi denklik durumları ile ilgili detaylı ve güncel bilgilerin Yükseköğretim Kurulu üzerinden öğrenilmesi gerekmektedir.
Yunanistan ülke sınırları içerisinde teknik ve normal olmak üzere 24 üniversite bulunmaktadır. Minimum üniversite eğitim 4 yıldır. Eğitim alınacak bölüme ait dilin Yunanca olması ve öğrencinin Yunanca bilmemesi halinde 1 yıl zorunlu dil eğitimi verilmektedir.
Yunanistan üniversitelerinin tümü devlete bağlı olduğundan kitap ve yemekhane masrafları dahil tüm eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. Tüm devlet hastanelerinden öğrencilik süresi boyunca ücretsiz olarak faydalanma hakkı sağlanmaktadır. Yunanistan üniversitelerine ait ücretler ortalama bin Euro olarak belirlenmiştir. Devlet yurdunda kalan öğrencilerin yemek masrafları devlet tarafından karşılanırken özel yurtta kalan öğrencilerin yurt ücretlerinin yarısı yine devlet tarafından karşılanmaktadır. AB üyesi ülkelerin öğrencileri için Yunanistan'da yükseköğretime hizmet eden programların çoğu ücretsizdir. Diğer uluslararası öğrenciler için eğitim ücreti yıllık ortalama 16.000 Euro olarak belirlenmiştir.
Yunanistan sınırları içerisinde yer alan üniversiteler, lisansüstü yeterliliklere (MBA) sahip olmayı amaçlayan eğitim programları sunmaktadır. Yunanistan'da Eğitim ve Öğrenci Vizesi sahibi olarak belirlenen programlar dahilinde eğitim alınabilmektedir. Lisansüstü programları Yunan öğrencilere, Yunanistan'da eğitim gören yabancı öğrencilere ve Helenik NARIC organizasyonu yabancı enstitüleri tarafından akredite edilen öğrencilere açık olarak hizmet vermektedir. Üniversite kabul şartları ve seçilme kriterleri lisansüstü programları tarafından belirlenmektedir. Öğrenci adayları genellikle seçme işlemine tabi tutularak ya da (sözlü/yazılı) sınav sonuçları göz önünde bulundurularak kabul edilmektedir.
Eğitim programları temelde Yunanca dilinde eğitim vermektedir fakat birçok özel lisansüstü eğitim programı uluslararası statüye sahip olması nedeniyle eğitimlerini İngilizce olarak vermeyi tercih edebilmektedir. Yunanistan sınırları içerisinde yer alan alan bazı yükseköğretim enstitüleri diğer ülkelerde bulunan üniversitelerle işbirliği yaparak birleşik diploma imkanı sağlayan eğitim programları sunmaktadır. Yunanistan üniversitelerinde doktora diploması ile bitirilen doktora programları da yer almaktadır.
Yunanistan sınırları içerisinde yer alan üniversitelerde eğitim görmek isteyen fakat Yunanca bilmeyen yabancı öğrenciler için üniversiteler yıllık ortalama bin Euro değerinde hazırlık kursları açmaktadır. Yunanca bilgisini dil bilgisini ölçmek için öğrenciler kurs öncesi sınava tabi tutulmaktadır.
Yunanca dil eğitim kursları günde 4 saat ve haftada 5 gün olarak hizmet vermektedir. Kurs kayıtları genellikle eylül ayında gerçekleştirilmektedir. Kurs süresi sona erdiğinde öğrenciler tekrar sınava tabi tutulmakta ve başarı olanlara sertifika verilmektedir. Üniversiteye kayıt olmak için sertifika sahibi olunması gerekmektedir. Kurs süresi sonunda yapılan sınavda başarısız olan öğrencilerin 1 yıl daha dil eğitime devam etmesi şartı koşulmaktadır.
AB vatandaşı olmayan öğrencilerin oturma belgesi ile birlikte part time çalışma izni belgesi almaları gerekmektedir. Çalışma izni başvurusunda bulunabilmek için üniversite eğitimin başarı ile sona ermiş olması ve Yunanistan sınırları içerisinden iş teklifi alınmış olması gerekmektedir.
Yunanistan sınırları içerisinde eğitim amacı ile seyahat edecek öğrencilerin oda kiralama, ev kiralama ya da özel yurtlarda kalma seçenekleri bulunmaktadır. Özel yurtlarda kalan öğrencilerin yurt masraflarının yarısı devlet tarafından karşılanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinden Yunanistan'a eğitim amacıyla seyahat eden öğrenciler Yunanistan'da Eğitim ve Öğrenci Vizesi sahibi olarak konaklama için genellikle Atina ve Selanik şehirlerini tercih etmektedir.
Selanik Aristotle Üniversitesi, kurulduğu 1925 yılından beri Yunanistan'ın en kapsamlı üniversitelerden biri olarak yabancı öğrencilere Yunanistan'da Eğitim ve Öğrenci Vizesi aracılığı ile eğitim vermektedir.
Ziraat Fakültesi
Veterinerlik Fakültesi
Diş Hekimliği Fakültesi
Orman ve Doğal Çevre Fakültesi
Tıp Fakültesi
Eczacılık Fakültesi
Felsefe Fakültesi
Hukuk, Ekonomi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi
Fen Bilimleri Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi
Diğer Bölümler
Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi, Avrupa sınırları içerisinde kurulduğu 1920 yılından beri İktisat, İşletme, Bilişim, İstatistik, Pazarlama, Muhasebe ve Finans alanlarında eğitim veren üniversitelerin başında yer almaktadır. Yunanistan'da Eğitim ve Öğrenci Vizesi sahibi olarak Yunanistan'ın köklü üniversitelerinde eğitim alınabilmektedir.
Ofislerimize telefon ile ulaşarak yardım ve destek alabilirsiniz
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. Alanında uzman danışmanlarımız kısa süre içinde sizinle iletişim kuracaktır.